За поддръжката

ВИДИРА БЪЛГАРИЯ

ПРОЗОРЦИ И ВРАТИ ЗА УСТОЙЧИВО БЪДЕЩЕ


Внимавай, твоят избор на прозорци може сериозно да повлияе върху твоето здраве и здравето на хората около теб! Грийнпийс

ВЪВЕДЕНИЕ


Прозореца може да не е най-атрактивната тема за една брошура, но преди да затворите тази страница и отхвърлите информацията, спрете за секунда. Помислете какво причиняват модерните строителни материали на природата. Помислете за отпадъците и токсините, които се изхвърлят в атмосферата, реките и земята от всяка една пластмасова част, изработена за наше собствено потребление. Ако нямаше надеждна алтернатива, ПВЦ прозорците можеха да бъдат оправдани като
още един вреден за околната среда продукт от дългия списък от синтетични и изкуствени продукти, предназначени да направят живота ни по-удобен. Но вече има доказал се строителен материал, един от най-старите познати на човека и щадящ природата: дървото. Ще изтъкнем някои аргументи, пренебрегвани от търговците на пластмасови прозорци през годините, като по-скоро има за цел да информира, а не да обучава. Лична отговорност на всеки е да избере продукти, които ще предпазват него и домът му.

ПОЛИВИНИЛХЛОРИД (ПВЦ)


ПВЦ прозорците са взели огромно парче от пазара, отстранявайки конкурентите на дървени прозорци, посредством цената, техническата спецификация, поддръжка и представяне на продукта. ПВЦ прозорците са едни от най-продаваните продукти в нашето консуматорско общество. През последните десет години ПВЦ индустрията е похарчила за реклама поне 12 пъти повече отколкото за производство на дървени прозорци.
Изследването, което направихме показва че, около 70 процента от подменените прозорци са с ПВЦ, но този невероятен успех очевидно е в противоречие с техническите и екологични качества на продукта. ПВЦ прозорците нямат абсолютно никакво предимство пред дървените прозорци. Всъщност, дървените прозорци са били усъвършенствани, изпробвани и изпитани през вековете
и остават най-щадящи за човека и неговата среда, универсални, енергийно ефективни и естетични.
Така както дървото трябва да се поставя и поддържа правилно, така и ПВЦ профила трябва да се укрепи и редовно да се почиства, като дървото надделява над ПВЦ продукта по всеки един показател.
Производителите на ПВЦ непрекъснато се стремят към подобряване структурата на техните профили, но в сравнение с дървото, ПВЦ остава слаб материал. Той има склонност към измятане под собствената си тежест, което е и причината ПВЦ прозорците да са по-масивни и да изискват вътрешни метални профили за укрепване. По тази причина търговците на ПВЦ прозорци въведоха и „модата“ на неотваряемите крила, без да ги е грижа за последващата експлоатация.

Понякога казват, че дървените прозорци изискват повече поддръжка от алуминиевите или ПВЦ прозорци. Тази заблуда е отпаднала поради разбирането, че няма такова нещо като материал, който да не се нуждае от никаква поддръжка… Engels N.V.

доставчик на ПВЦ и дървени прозорци, Великобритания


МИТЪТ ЗА „БЕЗ ПОДДРЪЖКА“


При масовата подмяна на дървените прозорци след 1990 год. с такива от алуминий разочарованието беше повече от катастрофа. Наложи се след това бърза смяна на алуминия с ПВЦ. И тук най-продаваното мото бе, че за разлика от стария дървен материал, новият материал ще издържи неопределено време, без поддръжка, дори се дават гаранции от по 50 години. Един амбициозен лозунг гласеше: “Ти само монтирай ПВЦ с двойния стъклопакет веднъж, така си сложил най-доброто…”
Въпреки това, 5 години по-късно, клиенти, закупили ПВЦ прозорци, често са неприятно изненадани от търговците, които се опитват да ги убедят в смяна на доживотната ПВЦ, с по-нова такава.
Няма такова нещо като строителен продукт „без поддръжка“, който ще издържи какъв и да е период от време: ПВЦ прозорците трябва да се почистват на всеки шест месеца или мръсотията се набива в материала. Тяхната повърхност не е устойчива на продължителното излагане на ултравиолетовите лъчи, като я правят набраздена и така се задържа мърсотия. Замърсяването и слънчевата светлина в крайна сметка се комбинират и атакуват структурата, което прави профила все по-крехък и склонен към напукване.
В изследване на Building Research Establishment е направено сравнение на ПВЦ с 28 годишна неподдържана от иглолистна дървесина прозорци: тя не показа никакви признаци на лющене, белене или напукване и, въпреки че има обезцветяване, структурно, е напълно стабилна.
Остава, често срещано погрешно схващане, че дървените прозорци са проблемни за поддържане и че ПВЦ прозорците са дълготрайни и си струват парите. Това не е вярно. Правилно поставеното защитно покритие и периодично боядисваните дървени прозорци биха издържали в продължение на сто или повече години, докато сегашното поколение ПВЦ ще започнат да се рушат и обезцветяват само след пет до седем години, че и по- рано.

ЦЕНАТА НЕ Е ВСИЧКО


Доклад от 2003, подготвен от Carlisle Councilсе заключва, че разходите, взети за целия жизнен цикъл на добре изработена от мека дървесина прозорци, са по-ниски от тези за ПВЦ прозорци. Това сравнение рядко е необходимо, тъй като, когато покритието на дървените прозорци започне да се влошава, това значи,
че е време за нова повърхностна обработка като това ще представлява една много малка част от стойността за смяна на ПВЦ прозорец. Само в най-крайни случаи дървените прозорци имат нужда от напълна замяна, а не просто от ремонтиране, но тази информация много удобно се пропуска от търговците на ПВЦ.

Едва ли има нещо в света, което човек не може да направи малко по-зле и да продаде малко по-евтино, а законните жертви на това са точно хората, които пресмятат само цената. Джон Ръскин


ДЪРВЕНИТЕ ПРОЗОРЦИ: ДЪЛГОТРАЕН СТАР ДОВЕРЕНИК


Никой друг материал не издържа колкото него: дървото съществува от милиони години, и добре конструираните дървени прозорци ще надживеят поколения от синтетични материали.
Дървените прозорци при съвременните технологии на производство предоставят продукт, който ще издържи, по една умерена преценка, 60 години, ако периодично се поддържат. По-стари прозорци, покрити със забранената сега оловна боя вече са издържали толкова дълго.
Кой друг може да претендира за по дълъг живот? Само той е бил използван в продължение на хилядолетия.
Дървените рамки също така са технически подходящи за работа: както таблицата по-долу показва, дървото по естествен път запазва топлината по-добре от алуминиевата или ПВЦ дограма и не се деформира при екстремни температури.
Вид дограма

Дървена

ПВЦ

Алуминиева (с термомост)

Вид стъклопакет

Единичен/Двоен

Единичен/Двоен

Единичен/Двоен

U стойност (W/m2 K)

4.5/2.7

5.3/3.0

5.2/3.4

q
Забележка: Колкото е по-висока стойността U, толкова повече топлина се губи.


Модерните дървени покрития, вече не са вредни за човека и околната среда, защото са на водна основа, много по дълготрайни, еластични и запазват дървото от влага, насекоми и други вредители.

Има много малък или никакъв риск от гниене на дървения материал, когато нивото на влага е от 20-22 на сто или по-малко. Сухото дърво, което се съхранява при това ниво на влага ще бъде напълно използваемо без необходимостта от предпазване. Nordic Timber Council (Скандинавски съвет по дървесина)

популяризира скандинавската дървесина в чужбина
p
При написването на тази статия са ползвани и външни източници.
Благодаря за отделеното време
Петър Петров